Mongold

Den här tiden har så mycket att erbjuda. Exempelvis färsk mangold. En fantastisk grönsak. I dag serverade jag barnen fullkornsmakaroner med en sås av finhackad mangold, fänkål, gul lök som jag fräste lätt i olivolja. Sedan fick det koka ihop en stund i lite buljong och grädde. Jag kryddade med fänkålsfrön, vitlök, timjan, basilika och örtsalt.

20120821-200927.jpg

20120821-200935.jpg

Livet på lekskolan

Min första dag var en förfärlig dag ur arbetsmiljösynpunkt. Efter ett förberedande arbete inför ett stambyte som ska göras fann jag mitt kök lite upp och ner. Men barnen ska ha mat. Det gäller att laga så enkelt som möjligt. Redan på morgonen undrar några barn vad det blir för mat. Tänk att vara så efterlängtad redan från början. Det blev kokt broccoli med råris som jag blandade med lite vitt basmatiris. Till detta hade jag en kall cremefraicheröra som bestod av cremefraiche, gräddfil, vitlök, salvia och örtsalt samt morotsslantar och syrad vitkål. Barnen åt med god aptit. Va underbart det är att få möta dessa nöjda blickar över en så enkel mat.

Vegetariska köttbullar

6 personer

  • Slå 5 ½ dl kokande vatten över 8 dl Sojaproteinsmulor och låt svälla i 10 minuter.
  • Fräs 2 finhackade lökar i
  • 2 matskedar olivolja och tillsätt
  • 1 tsk vitlökspulver (Jag föredrar en pressad färsk vitlöksklyfta)
  • 1 tsk chilipulver
  • 4 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 2 msk tamari
  • 2 nypor svartpeppar
  • Detta blandas med de svällda sojaproteinsmulorna samt  2 dl vetemjöl. Allt blandas VÄL.
  • Pressa ihop smeten till runda bullar (ca 2 cm i diameter).
  • Stek dem krispiga i olja.