Seitan

  • Värm ca 1-1 ½ l vatten. Tillsätt 3 tsk havssalt.
  • Blanda ihop 2 l Grahamsmjöl + 7 dl Vete eller Graham.
  • Slå 1.över 2. och blanda ihop till en deg med grötliknande konsistens. Arbeta degen väl i minst 10 min tills den är seg och smidig.
  • Fyll på vatten så degen blir väl täckt och låt stå minst 10 min. Kan stå länge.
  • Knåda kraftigt i blötläggningsvattnet tills det blir grumligt och mjölkaktigt.
  • Sila av vätskan som kan sparas till degspad m.m.
  • Häll på kallt vatten och knåda kraftigt några minuter och sila av.
  • Upprepa sköljningarna 5-6 gånger tills kliet och stärkelsen har tvättats bort. Växla mellan kallt och varmt vatten, men första och sista sköljvattnen kan vara kalla.
  • Knåda glutenmassan väl till en fast och seg boll.
  • Dela bollen i 6 delar som läggs i 1 ½ l kokande vatten och sjud några minuter tills de flyter upp till ytan.
  • Lägg 1 bit kombualg i kokvattnet och tillsätt ¾ dl tamari.
  • Koka upp och låt sjuda under lock ca 45 minuter.
  • Lägg bollarna i rena glasburkar och slå på den heta vätskan och skruva igen locket samt kyl av burkarna snabbt så håller Seitan sig länge i kylskåpet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>