Spenatsås med keso

Smält spenat (färsk eller fryst) i lite olivolja.

Pressa i vitlök.

Tillsätt grädde eller crème fraiche och buljong till en såsig konsistens

Krydda med örtsalt och basilika (för vuxna även svartpeppar)

Precis innan servering tillsätts keso eller kesella eller hemgjord kvark i riklig mängd. Värms upp utan att koka.

Serveras till pasta men är även gott till ris.

En populär rätt till barnen och även vuxna. En rätt som också är lätt att laga vid tidsbrist.

Spenaten kan bytas ut mot mangold eller grönkål.

 

Havregratäng

En annan variant av Havrebiffar är att göra en gratäng, som blev uppskattad av barnen.

Samma ingredienser som i Havrebiffarna.

Tillsätt

  • 2 ägg alternativt
  • Ca 250-300 gr Kvark
  • Färsen ska vara lagom fast.
  • Smörj en form och lägg i färsen.

Gratinera i 225 grader ca 35 min. Strö över riven ost i slutet.

Serveras med lingonsylt och rotsaksmos.

 

Cottage Enchiladas

(4-5 portioner)

  • 12 tortillas

Fyllning

  • 1 burk hackad grön chili
  • 4 dl grovt riven ost, typ cheddar
  • 500-750 gr keso
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk havssalt

Enchiladasås

  • ½ burk grön chili hackad
  • 3 dl kokt varmt vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk kummin
  • 2 msk mild tacosås
  • 2 dl crème fraiche
  • Ca 1 dl svarta oliver
  • Blanda alla ingredienser till enchiladasåsen i en kastrull-

Sjud såsen ca 10 minuter. Blanda sedan i crème fraiche.

Blanda grön chili, keso, vitlök, hälften av osten, salt och peppar.

Lägg ca  3 msk av blandningen på varje tortilla. Rulla ihop och lägg

dem med skarven nedåt i en smord eldfast form.

Fördela enchiladasåsen över tortillas.

Toppa med resten av osten samt svarta oliver.

Grädda i 250 grader varm ugn ca 10 minuter.

 

Ur Profeten

Zarathustra lärde sina elever

Ni äter åkerns frukter

De är bestrålade av solens ljus

I solen lever höga andliga väsen

Utifrån kosmos kommer höga

gudomliga väsen med sina strålar

in i åkerns frukter

Ni äter åkerns frukter

från världsalltet har dragit in i er

och blivit levande

De blir substans i er

Låt er uppfyllas av solens

gudomliga krafter

Solen blir verksam i er i och med

att ni äter åkerns frukter

 

Meditera över hur solen finns i brödet och ät av det

Då blir ni medvetna om att solens gud

Från världsalltet har dragit in i er

och blivit levande

Ur Profeten av Kahlil Gibran

 

Seitangryta med grönsaker

4 personer

  • 1 skivad gul lök
  • 1 purjo skuren i bitar
  • 1 stor fint skivad morot
  • ½ liten kålrot i små tärningar
  • 1 liten tunt skivad palsternacka
  • ½ sats seitan
  • 1-2 msk olivolja
  • (ingefära riven eller hackad, några stötta kryddpepparkorn, ½ tsk libbsticka, ½ tsk mejram, ½ tsk basilika, ev plantaforce)

Fräs lök och grönsaker i lite olja i en gryta. Tillsätt seitan i bitar eller strimlor och fyll på tamarispad och ev buljong. Koka tills grönsakerna är färdiga. Red av med kuzu eller arrowrot. Späd om så behövs. Smaksätt efter behag.

Vanlig pizza (Evelinas)

2 ugnsplåtar

Degen

  • 50 gr jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 msk olja
  • ½ msk salt

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet, som värmts fingervarmt. Rör ner olja och salt. Tillsätt mjöl, gärna lite grovt mjöl också tills degen blir smidig och lätthanterlig. Det är bättre att den är lös än hård.

Låt degen jäsa ca 1 timme. Kavla ut degen direkt på oljad plåt eller på bänk (Anita gör direkt på plåt och Evelina kavlar ut på bänken. Gör det som passar dig bäst).

Tillsätt mer mjöl efter behov. Det ska gå lätt att kavla ut degen.

Pizzasås

Fräs i olivolja hackad lök, finriven morot, finriven selleri och pressad vitlök. Tillsätt tomatpuré och ev krossade tomater. Krydda med oregano, örtsalt och ev. lite råsocker.

Bred ut såsen och strö över riven ost.

Låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.

Grädda i 275 grader ca 10 minuter.

Strö över torkad eller färsk oregano samt oliver.

Tomatsås

Denna sås använder jag till pizzor och spagetti m m.

  • 1 burk hela eller krossade tomater
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk olja
  • 1 tsk sellerisalt (det går bra med örtsalt)’
  • 2 tsk råsocker
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 pressade vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser utom tomatpuré och vitlök och låt koka sakta under lock i 30 minuter. Blanda sedan ner tomatpurén och den pressade vitlöken.

Tofupytt

4 personer

Fräs 2-3 tsk indisk mild curry och 1-2 tsk ingefära (använd gärna färsk om det finns) i 1-2 msk olivolja.

Tillsätt 1 stor finskuren purjolök och låt fräsa en stund.

Skär 400 gr Tofu i små kuber. Blanda i.

Tillsätt ca ½ dl Tamari samt lite vatten. Låt småputtra en stund.

Blanda i ca 2 dl grönsaker såsom broccoli, paprika, gröna ärter, majs eller vad som finns hemma.

Smaka av med garam masala i slutet.

Mongold

Den här tiden har så mycket att erbjuda. Exempelvis färsk mangold. En fantastisk grönsak. I dag serverade jag barnen fullkornsmakaroner med en sås av finhackad mangold, fänkål, gul lök som jag fräste lätt i olivolja. Sedan fick det koka ihop en stund i lite buljong och grädde. Jag kryddade med fänkålsfrön, vitlök, timjan, basilika och örtsalt.

20120821-200927.jpg

20120821-200935.jpg