Örter och kryddor

Kryddsättning av mat är en levande konstnärlig verksamhet. Jag är väldigt generös med örtkryddor. Var inte rädd att använda dessa fantastiska glädje och lustfyllda växter.

Örterna befrämjar matlust och matsmältning.

De kryddor jag använder mest i lekskolan är:

  • Timjan, i soppor, till morötter
  • Kyndel, speciellt bra till bönor och kålrätter
  • Mejram, bönor, linser, grönsaksrätter
  • Basilika, pastarätter
  • Oregano, till de flesta grönsaksrätter
  • Dragon, i dressingar
  • Dill, till såser
  • Persilja, till allt
  • Koriander, till hirsrätter tillsätts efter 10 minuter tillsammans med salt
  • Libbsticka, kombinerad med buljong i soppor tillsätts tillsammans med buljong
  • Körvel, till allt

Jag ger ovan förslag till vad kryddorna kan användas till. Känn dig fri att improvisera. Blanda gärna flera kryddor.

De flesta kryddor tillsätter jag i slutet.

Jag använder även bl a kryddor (dock inte lika ofta) såsom

  • Rosmarin
  • Salvia
  • Curry
  • Ingefära
  • Kryddnejlika
  • Kummin

Salt är jag restriktiv med. Örtsalt är att föredra.

Socker använder jag för att förhöja smaker. Dock restriktivt.

Vitlök använder jag med förstånd i de flesta rätter

Till sist…

Kärlekskryddan är den bästa kryddan