Alternativ till kött

Seitan (Kofu)

Seitan är en värdefull proteinkälla som alltid varit mycket populär bland vegetarianer över hela världen. Den introducerades från Kina till Japan genom buddistmunkar och blev snart en mycket omtyckt föda i Zentemplen.

Seitan framställs av vetegluten. Smak och konsistens påminner om texturerat (strukturerat) sojaprotein som t.ex. sojabit o.d. Texturerat sojaprotein är dock en ganska hårt behandlad produkt som kräver energi vid framställningen. Det framställs genom att man med olika metoder spinner trådar ur sojan vilka sedan färgas, smaksätts och formas till köttliknande produkter. Denna behandling innebär en kraftig försämring av den från början värdefulla sojabönan.

Seitan kan man på ett ganska enkelt sätt framställa själv utan några tekniska hjälpmedel, gnom att man ”tvättar ur” stärkelsen och kliet ur grahamsmjöl. De köttliknande produkterna av vetegluten kan sedan användas på mångahanda sätt, i soppor, grytor och mycket annat, på samma sätt som sojabit och de är rika på kalk och protein.

Sköljvattnet med stärkelsen och kliet kan användas till degspad, soppor och redningar, eller syras till degspad för surlimpa.

Tofu

Den billigaste proteinkällan som finns är sojabönan som även kallas för ”köttet utan ben”. I Kina och Japan har man genom århundranden utvecklat olika slags sojaprodukter som kan ersätta ägg, mjölk, ost och kött. Set finns t.o.m. bönmejerier där man framställer sojamjölk. Detta beror på att man i dessa länder harmycket färre nötkreatur per invånare än i västvärlden. Särskilt Japan saknar ju stora arealer som behövs för att föda upp nötkreatur.

I de asiatiska länderna äter man sällan hela kokta sojabönor som anses vara alltför kraftig man, istället äter man sojan mestadels i förädlad och mer lättsmält form, som t.ex. miso eller tofu. Miso är en mjölksyrejäst sojabönspasta och tofu en slags sojaost som liknar färsk ostmassa i smaken.

Användningsområdet för tofu är nästan obegränsat. Tack vare den milda neutrala smaken passar den lika bra i varmrätter som till desserter, beroende på hur man smaksätter.