Antroposofisk mat

Eftersom jag har en stor kärlek till maten, människan och miljön så försöker jag skapa ett stort utrymme för vikten av maten och näringen ur ett antroposofiskt perspektiv. Att förvalta den antroposofiska grundsynen på näring. Det är lätt att förirra sig i alla dieter som ständigt dyker upp och jag märker att även pedagoger dras med i detta. För mig har det alltid varit en trygghet att arbeta med den antroposofiska grundsynen på näring. Den tryggheten speglar av sig på barn och föräldrar.

Jag försöker ha köket öppet för föräldrar som vill smaka och ställa frågor. På föräldramöten informerar jag om vad vi äter och varför. Vi har också haft större föräldraseminarium där jag mer grundligt berättat om vår syn på mat och näring ur ett antroposofiskt perspektiv.

Att vara närvarande i det jag gör har varit oerhört viktigt för mig. Så jag passar mig noga att utsätta mig för stress i samband med matlagning. Vi måste förstå att kockens energier går in i matlagningen.

Därför är det viktigt att inte lägga på den som lagar maten en massa uppgifter så att tiden för att laga mat blir alltför snäv. Detta har jag fått jobba hårt med.

Man måste förstå  att näringen vi får i oss ska vara sund och smaka gott. Den ger oss liv och att det är lika viktigt som något annat. Naturligtvis är det allra bäst att få arbeta med biodynamiska produkter , men vi får inte glömma bort att den som lagar maten påverkar den i allra högsta grad. En klok antroposofisk kvinna sa en gång, om du är tvungen att köpa ett bröd så får du väl välsigna det då. Om allt inte är perfekt så fyll på med den andliga energin.

Varje år får våra 6-åringar ett recepthäfte med sig. Till stor glädje för föräldrarna☺

Läs mer om maten i waldorfförskolan här!